Centenarul Marii Uniri - Laza, 1 decembrie 2018

 ,,
       Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, in data de 31 decembrie 2015, festivalul-concurs ,,Datini si obiceiuri lazane 2015,,   


 

Sâmbătă - 15 august 2015

 

     

 


 

         Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, in data de 31 decembrie 2013, festivalul-concurs ,,Datini si obiceiuri lazane 2013,,  Imagini = http://tvv.ro/index.php/stiri/viewvideo/1393/reportaje/laza-obiceiuri-de-iarna-2013 

 

 


    Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, duminica 13 octombrie 2013, actiunea de premiere a familiilor din comuna Laza care au implinit 50 ani de casatorie in anul 2013. Actiunea s-a desfasurat la Primaria Laza iar familiile care s-au incadrat in aceste conditii, (9 la numar - 50 ani casatorie impliniti in anul 2013 si traiesc ambii soti), au primit diplome, pachete cu dulciuri si suc precum si felicitari din partea autoritatilor locale.


 

   http://tvv.ro/index.php/stiri/viewvideo/1353/reportaje/ziua-comunei-laza-15-august-2013 

 

 


 

PRIMĂRIA ȘI CĂMINUL CULTURAL LAZA ORGANIZEAZĂ ÎN DATA DE LUNI 31 DECEMBRIE 2012, ÎNCEPÂND CU ORELE 12:00, FESTIVALUL-CONCURS:
,,DATINI ȘI OBICEIURI LĂZENE 2012
  FORMAȚIILE DE: COLINDĂTORI, CAPRE, URȘI, ALAIURI etc, CARE DORESC SĂ PARTICIPE, SUNT RUGATE SĂ SE PREZINTE PENTRU ÎNSCRIERE PÂNĂ LA ORELE 12:00. SE VOR ACORDA PREMII ÎN PACHETE CU DULCIURI SI DIPLOME.

 


 

 

  

 
      PRIMĂRIA ȘI CĂMINUL CULTURAL LAZA ORGANIZEAZĂ ÎN DATA DE SAMBATA 31 DECEMBRIE 2011, ÎNCEPÂND CU ORELE 1200, FESTIVALUL-CONCURS:
,,DATINI ȘI OBICEIURI LĂZENE 2011 ”
            FORMAȚIILE DE: COLINDĂTORI, CAPRE, URȘI, ALAIURI etc, CARE DORESC SĂ PARTICIPE, SUNT RUGATE SĂ SE PREZINTE PENTRU ÎNSCRIERE PÂNĂ LA ORELE 1200. SE VOR ACORDA PREMII ÎN BANI SI DIPLOME.

 

 


 

 

 

 

 .......................................................................................................................................................

 

      Biblioteca comunala Laza ofera utilizatorilor un nou serviciu - Acces gratuit la internet - prin programul ,,Biblionet - lumea in biblioteca mea,, . Deschiderea oficiala a noului serviciu va avea loc in data de 18 februarie 2011, ora 10:00.

 ...................................................................................................................

       Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, in data de 31 decembrie 2010, festivalul-concurs ,,Datini si obiceiuri lazane,, click aici: http://www.youtube.com/watch?v=Zyk5qI8wVdo&feature=related

 

____________________________________________________________________         

      Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, luni 27 dec 2010, la sediul Primariei Laza, intalnire cu tinerii din comuna Laza care au implinit 18 ani in anul 2010. Acestia au fost felicitati de primarul comunei, au primit certificat de fiu/fiica a comunei si pachete cu dulciuri.


      Primaria si Caminul cultural Laza au organizat, duminica 24 octombrie 2010, actiunea de premiere a familiilor din comuna Laza care au implinit 50 ani de casatorie in anul 2010. Actiunea s-a desfasurat la Primaria Laza iar familiile care s-au incadrat in aceste conditii, (5 la numar - 50 ani casatorie impliniti in anul 2010 si traiesc ambii soti), au primit diplome, pachete cu dulciuri si suc precum si felicitari din partea autoritatilor locale.

 

Foto: Racoviță Irinel – directorul Căminului cultural Laza

**********************************************************************************************

Sfinţirea Bisericii din satul Râşniţa

 
     S-a pus piatra de temelie şi s-a sfinţit locul Bisericii cu hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din satul Râşnita, filia Parohiei Sauca, Protopopiatul Vaslui, în anul mântuirii 2000, luna iulie, ziua doi, de către vrednicul de pomenire Episcop al Huşilor, Prea Sfinţitul Ioachim.
     În toamna aceluiaşi an 2000, cu ajutorul harnicilor urmaşi ai marelui voievod, locuitori din satul Râşniţa, s-a turnat fundaţia şi s-a facut primul metru de zidărie.Tot acum s-a ridicat şi turnul clopotniţă care străjuie intrarea dinspre răsărit.
     Între anii 2001 – 2007 s-au continuat lucrările de construcţie, reuşindu-se finalizarea prin punerea acoperişului. În anul 2008 s-au făcut tencuielile interioare si exterioare, s-a făcut branşamentul pentru energie electrică, s-a construit o sobă de teracotă pentru încălzire, s-au turnat aleile de beton dinspre poartă pâna la intrarea in biserică. În anul 2009 Biserica a fost impodobită cu catapeteasmă, iconostase şi străni din stejar, sculptate de meşterul Ovidiu Ţuca din Braniştea Neamţului. Icoanele catapetesmei au fost pictate de Mihai Ungureanu. În acest timp s-au achiziţionat şi obiectele de cult necesare: Sfânta Evanghelie, Sfintele Vase, candele, cadelniţe, cristelniţă, cununii, carţi de cult ş.a.
     Fondurile necesare au fost obţinute prin contribuţia benevolă a credincioşilor, precum şi cu sprijinul autoritaţilor locale din Comuna Laza, un sprijin important având  din partea d-lui primar prof. Agafiţei Emilian.
     Toate lucrările, pe parcursul celor zece ani de trudă, au fost supravegheate cu râvna de preotul paroh Andrei Creţu însoţit de epitropul Constantin Gache şi consilierii Ioan Spiridon, Ioan Z. Spiridon, Neculai Amariei, Gheorghe Chirica, Gheorghe Branza si cântareţul Vasile Epure.
     S-a sfinţit acest locaş de închinare în anul 2010, luna septembrie, ziua douazecişişase, de către Prea Sfinţitul Corneliu, Episcop al Eparhiei Huşilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, protopop de Vaslui fiind preotul Vasile Pârcalabu. Tot acum s-a pus şi cel de al doilea hram, Sfântul Ap. Andrei, cel întâi chemat, sărbătorit la 30 noiembrie.
                                                                   Preot Paroh, iconom stravofor Andrei Creţu

 

 

Foto: Racoviță Irinel – directorul Căminului cultural Laza

**********************************************************************************************

      PRIMĂRIA ȘI CĂMINUL CULTURAL LAZA AU ORGANIZAT DUMINICĂ 15 AUGUST 2010 MANIFESTAREA CULTURAL-SPORTIVĂ ,,ZIUA COMUNEI LAZA”.

      MANIFESTAREA S-A DESFASURAT PE TERENUL DE SPORT LAZA (IN FATA FOSTULUI IAS LAZA)

     - Începând cu orele 09:00 - Întreceri sportive și concursuri distractive (fotbal, șah, tenis de masă, hipism, ciclism și altele, precum și o tombola cu premii), toți caștigătorii au primit premii in bani și diplome.

     - Orele 12:30 - Spectacol artistic unde au evoluat formații și interpreți din comuna Laza, orașul Vaslui și alte localități din județ. 

     - Au fost organizate expozitii cu lucrari ale mesterilor populari din comuna Laza si o expozitie de legume.

 

                                                                            Racoviță Irinel – directorul Căminului cultural Laza

**********************************************************************************************

Buletin informativ INFO LAZA - http://primarialazavs.ro/pages/anunturi-si-evenimente/comunicate-de-presa.php

***********************************************************************************************

            EVENIMENTE CULTURALE

v În data de 6 iunie a avut loc concursul cultural-artistic județean ,,Izvoare limpezi” faza locală, în localitatea Pușcași unde au participat comunele Laza, Poienești și Pușcași. Cele 8 probe din concurs, conform regulamentului stabilit de Centrul Județean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Tradiționale Vaslui și anume: Prezentarea patrimoniului material și imaterial al comunei, Proba de creație, Muzică vocală, Muzică instrumentală, Coregrafie, Rapsod, Teatru și Un număr de umor, au fost acoperite cu succes de comuna Laza printr-un spectacol artistic în care au evoluat formații și interpreți din comuna Laza (elevi de la școlile Laza și Sauca precum și cetățeni din comună), o expoziție unde au fost expuse obiecte vechi și noi de artă populară și meșteșugărească adunate de la meșterii populari din comuna și din micromuzeul de la școala Laza precum si o prezentare video de 15 minute in care se regăsesc imagini video, documente și fotografii de la atestarea documentară și până în prezent a comunei Laza.

 Racoviță Irinel – directorul Căminului cultural Laza

 

v La data de 22 mai 2010 a avut loc în localitatea Negrești Festivalul-concurs folcloric ,,Muguri de tezaur”, comuna Laza a fost reprezentată de eleva Maftei Monica care a interpretat melodia ,,Așa-i hora pe la noi” in cadrul concursului, secțiunea soliști vocali, la care a primit diploma pentru ,,Prestație artistica deosebită”.

Racoviță Irinel – directorul Căminului cultural Laza

**********************************************************************************************